Sunday, February 3, 2013

Keep Calm , Think Wise.....

Assalamualaikum.......


Alhamdulillah masih dikurniakan nikmat nyawa......^____^
lama xupdate blog nih...hampir 2 minggu dah kot...tu la aku...mai rasa malas nk post gak cmni la jadinyer....
hmm....beberapa perkara berlaku dalam tempoh ni...huhu...
perkara yg agak shock jugak..haha...whatever it is, just take it positively, rite?? ^__^
ok....penah x berada dlm situasi yg mana kita akn rasa berat sgt, rasa cm waa......nk nangis..confuse, serba salah, happy pun ada gak, sedih pun ada gak and the most important thing when it come to the thing that we has to decide the thing that relate to our future...well, it's complicated.....huhu....but as a muslim, we must handle it wisely, with iman and have faith in ALLAH...have faith that what is planned to us is the best.....=)
it became more complicated when it involves the feeling...yaa...the feeling....hahaha....jiwang sungguh....hehe
well..enough for that....sepanjang bulan Rabiulawal ni,iaitu bulan kelahiran kekasih ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W, bnyk aktiviti, program yang dijalankan di ipg aku ni....alhamdulillah....semuanya kerana cinta..cinta kepada Rasulullah S.A.W......^____^
malam esk ni plak ada Konsert Amal Palestin...hehe...best2..artis Pekin pun ada mlm esk...insyaALLAH...
it must be fun and the most important is the input we can get from it...
Malam esk jugak ada nasyid2...my friend pun perform malam esk nih....xsabar nk dengaq lagu Damai Yang Hilang..kah3...i love the last part..yang high pitch punye part tu...hehe..nice...=)
harap ramai yg pegi ke konsert mlm esk...moga dengan program tersebut dapat menyentuh hati-hati dan membuatkan yg xtahu jadi tahu, yg xsedar jd sedar, yg xpeduli jadi peduli dengan situasi umat Islam sekarang...sama ada di Palsetin, Syria mahupun di mana2 sahaja...kalu dengan program di surau agak susah untuk tarik mereka mungkin  dengan program hiburan seperti ini dapat menarik minat guru-guru pelatih di Bainun ini....
hmm...teringat my classmate, Vik.An indian guy...he asked a last few days, he asked me what really happened in Syria..he asked me about Syiah...n i explained to him a bit about it...well, aku bukan org yg layak, arif untuk terangkan very detail to him...i just explain to him setakat yg aku mampu......huhu
Vik pelik, sesama Islam bunuh sesama islam..and i explain why.....well, it was a good question from him...at least dia alert about what happened in Syria....baguslah,...ni indian yg alert..ada yg islam sendiri pun ada yg xpeduli langsung sal benda ni....huhu
Moga ALLAH beri hidayah kepada Vik....^____^
n Vik ni satu group in class with me....well, have fun to be one group with him...he's a good guy..so far..=)
but Vik ni jugak la yg xhabis2 duk ngusik aku dlm kelas...duk ngusik aku ngn seseorg...adeh la...xhabis2...haha....apa pun, aku xkisah sgt...at least i can be happy in the class...aku anggap tu gurauan kawan2.....^___^
lastly...hmm.....i'm having a quite hard situation right now....moga ALLAH permudahkan urusanku...
i think it is not a big problem, but it's a serious matter that i have to think about it...cannot tell everyone la...hehe..it involve family, friend?? somebody...somebody??haha....(it's not funny...=__=")
stay happy and live my life as usual and even better...=)
Rabbi yassir.......
keep calm and think wise...ok....^____^


*free palestin....save Syria.....care Rohingya.....
victory for Islam!!


*Put a smile..it's sadaqah....^____^

(editted picture using picmonkey photo editor...^__^)




Saturday, January 19, 2013

Make up & Anas

Assalamualaikum..............


haha...entry kali ni aku nk cerita apa yg aku buat malam td....haha...lawak tul...........
nk tahu apa??  aku mekap kot..................first time mekap cm pengantin......
alkisahnya my roomate,Aimi yg nk belajar cara mekap..sebab nanti dia nk mekap untuk majlis sambut menantu kt umah husband dia, abg long..hehe..jd mintak la si yati ni ajor dia...yg jd modelnya adalah aku.....
aku xnak tp kena suruh jugak...adeh....xpela...kira tolong shbt la kan...haha...
sekali-sekala xpe jugak...seronok gak...haha..walaupun malu.....Asma Ismail pun ada sekali...adeh..malu2....
yg asalny dtg ngn tujuan untuk bincang tntg usrah amilin...last2 pas bincang, join sekali sesi bermekap...time yati duk mekap mekap...pakat duk tgk...malu kottt.......................>____<
haha...lawaklah.............banyaklah teknik mekap ni..pakai yg ni dulu la...pakai yg tu dulu la...macam2.....Yati terer r.....aku kalau pakai celak pun dh kira bermekap sakan dah...hehe...
haha....duk terpikir nanti kahwin nanti (InsyaALLAH..kalu ada jodoh..hehe) macam ni la agaknya...tp kalu tmpah mak andam mesti lagi lama mekapnya...boleh ngantuk jadinya..hoho.....
tapi kalu pikir2 kan pmpuan patut ada skill mekap2 ni...kalu x bnyk pun, asas2 pun jadi la..penting kot....nanti kahwin nanti kenala sentiasa jaga penampilan..mekap untuk suami..hoho...penting tu.....ye x.???haha.....xpa, mekap untuk suami dapat pahala....heeee
selepas bpe minit ntah...siaplah yati mekapkan aku....tgk cermin...adeh....tebai gak mekapnya....haha...
haha...tp nmpk laen sikitla bila dh mekap ni..haha..but honestly aku lebih suka muka aku  yg tanpa mekap mcm tu....haha....
itulah aktiviti aku malam td...haha....bersama roomate, yati n asma.....
thanks to Yati for giving me this chance....haha...........xpenah2 mekap cmtu......hoho

hmm.,...ok...habis sal mekap2...huhu...sekarang ni nk citer tntg baby Anas...hehe.....Muhammad Anas namanya..anak kepada kak Rasyida yg dtg time malam Maulid Nabi bersama Habib Mahdi hari rabu yg lepas (isteri kepada ustaz yg iring pelajar2 Madrasah Aztazzkiyah)......comel sgt.......hee...geram tgk baby nih...........usianya 3 bulan lebih....
comel betul....senang je senyum kalu org tegur/'agoh' dia....hehe..........aku suka baby tapi aku ni xpandai sgt nk urus baby...teruk betul...adoii......T___T...kalu baby yg baru lahir lagi la xreti......hoho......tp kena belajaq kan...nanti nk jaga anak sendiri cmne kalu xpandai....hoho........ceh, pkiaq dah tu...padahal lambat lagi.....hahaha.....fizah...fizah.....semua muslimat yg ada kt surau sume pakat mai main ngn Anas ni..penat si Anas dibuatnya...haha..kejap org tu ambik,kejap org ni plak ambik....sume ada naluri keibuan kan...haha.....
adik2 Tesl lagi la....sorg ni siap cakap..."kak Fizah, nk jugak"....adeh.....lawak tul adik aku ni.....
aku cakap khwin la nk gak....haha...xmenahannya ada plak dia cakap"Kak Fizah kahwinlah, nk main baby kak Fizah"......adeh...adeh....ada plak cmtu...kita plak yg kena....haha......comel tul adik aku ni..hahaha.......bukan sorg , yg lain join sekali tuh...hohoho.......kononnya nk dapat anak saudara la kan.....haha....bila la tu adik2 oii.......lambat benor lagi kot........hahaha.....^____^
hee...dlm hati sekarang ni xsabar jugak nk dapat baby ni...haha....boleh main2 ngn baby...(ceh....kahwin ntah bila...dh pikir nk baby...ntah pape betul la fizah ni...hoho....T____T )
ilmu rumahtangga, ilmu jaga baby xlekat lagi mcm mana nk khwin, jaga anak????
Fikir tu....ish3........hehe....^____^
apa pun....insyaALLAH....huhu.....Fizah...kena jadi rajin na.....belajaq masak.....jgn duk buat masak kicap ja....belajaq yg lain jugak (buku resepi dh beli bnyk...tp yg paling simple jugak yg aku g buat..haha)..........hahaha.....

haha...oklah..stop now for this entry.....^___^





*hehe....Anas n me.........



*geram sgt tgk gmbr ni...Anas sgt gembira.....^_____^

Friday, January 18, 2013

Rasulullah.......

Assalamualaikum......

Sedikit perkongsian tentang kekasih ALLAH, Rasulullah s.a.w....


Baginda Rasulullah s.a.w mempunyai wajah yg sgt indah......



Jabir Bin Samra:
"Aku pernah sekali melihat Rasulullah s.a.w di bwh sinaran bulan dan aku bandingkan wajahnya dengan bula, dan akhirnya aky sedari bahawa Rasulullah jauh lebih cantik dari bulan"
(HR. Abu Ya'la & Baihaqi)

hmm.....sempena menunggu menjelangnya maulidurrasul.....hari kelahiran junjungan kekasih kita Rasulullah s.a.w, aku berharap aku dapat lakukan sesuatu.....walaupun kecil tp aku nk lakukan sesuatu...ok...in my mind right now, aku nk post kat fb tntg ciri-ciri Rasulullah....tntg fizikal Rasulullah, tntg pergaulan Rasulullah.....at least dapat share ngn org lain tntg Rasulullah.....insyaALLAH.......moga mendapat pndangan Rasulullah......

ya ALLAH..Hadirkanlah cinta dan rinduku hanya kepada kekasihMu Ya Rasulullah......
jgn lalaikan hatiku dengan perkara duniawi dan cinta dunia......


Muhammadun ya Rasulullah
Muhammadun Ya habiballah
Muhammad utusan ALLAH
Muhammad kekasih ALLAH.........



Tuesday, January 15, 2013

Down.........

Assalamualaikum.......


hmm...i'm feeling quite down right now...don't know why......hm..maybe many things come up to my mind.....
Ya ALLAH..kuatkanlah aku....permudahkanlah untuk aku menghadapi apa jua situasi.......
from a small problem to the biggest one....hadirkanlah insan2 yg dapat memahami diri ini......
Fizah xbleh lemah...ok....don't be so weak la...ramai lg org yg alami masalah yg jauh lebih besar dr aku....
apa pun masalah yg aku hadapi sekarang xda sebesar masalah org lain yg lebih besar kn........
it just take time.....these hard time will pass.....just be patient...everything happens for a reason, right....^____^
please be strong......that's all.....

Monday, January 14, 2013

huhu.........

Assalamualaikum.......

waa...waa....nape ni...nape ni......xsuka2....xnak rasa mcm ni.....
xnak rasa hati xselesa mcm ni.....astghfirullah..astaghfirullah........
hehe......relaks r fizah......

ok..right now ,tgh buat file isl untuk subjek Writing.....subjek sem lepas....lecturer mtk plak..hoho
mujur xbnyak kejanye...sebab dh buat ckit tahun lpas...hee.....
ok.....hampir selesai keja ISL...sekarang ni nk cari bahan mengajar tuisyen plak...hehe...
moga dipermudahkan........fighting!!

Sunday, January 13, 2013

Tuisyen.....^_____^

Assalamualaikum.............

Alhamdulillah...masih hidup sampai ke saat ini...^__^
hari ini....sedang mengupload gmbr2 produk PRM (dah jadi ahli dah...alhamdulillah....hehe)...tiba2..aku dapat satu panggilan...tertera di skrin telefon..."Ustaz tuisyen"...^__^...
eh, nape ustaz tuisyen ni telefon aku...apa pun,angkat dulu....hoho....
seperti yg dijangka dh...ustaz mtk ngajar tuisyen...sekolah dulu la..sekolah kebangsaan bukit indera muda....hehe...
ustaz tnya nk mai sorang ka dua org...aku kata lebih baik dua org.....then, dia cakap dia bg ngajar dua kelas la....seorg 1 kelas...huhu......Hafizah ambik darjah 6..kawan  Hafizah, Hidayati tu ambik darjah 4...hoho...ustaz kata darjah 4 xramai pun..darjah 6 la ramai ckit...huhu...
aku setuju jelah..walaupun dlm hati,adeh....darjah 6...UPSR tu...berat ckitla...dhla ramai....dalam 35 org...bleh ke aku ni..huhu...waa.......(xpe2, bleh eh....^____^)
tapi aku gtau siap2  la kt ustaz tu sem ni aku praktikum...mgkin bila dh busy praktikum aku kena cari pengganti la..hoho........Esok malam dh mula ni...huhu...xpalah...aku anggap ni peluang untuk enrich lg skill mengajar aku disamping menambah duit belanja....hehe......Ya ALLAH berikanlah aku kekuatan mental,jiwa dan fizikal...sem ni sgt busy....olahraganye, assgnmentnya...n then praktikum.....tmbh 1 lg..perniagaan PRM ni..haha....huhu...@____@
hati pun kena kuat ya.....bnyk persoalan diminda namun biarkan saja kerna ku x yakin kan ketemu jawabannya....resah dan gelisah kurasa, kuharap cepat berlalu.....haha...
moga ketenangan milikku...peace.....\(^0^)/...Lama xguna simbol burung ni...hehe....

ok...doakan aku..supaya dapat ngajar tuisyen dengan baik....
wait, aku tujukan kt sape ...haha..aku je pun yg baca blog aku ni....follower pun xsampai 10..haha..lawak...
tp tu yg bagus....xdak org baca..haha...selamat...^_____^

note to myself: Fizah...chaiyok!!...You can do it!..n Gud luck for all complications, quandaries that you face in life..ok...^___^



* Cikgu Asma n Teacher Hafizah.....picture taken during 1st SBE at Sek.Keb.Kubg Kerian 3





* Dua budak comel...>____<...
Love the kids and you will enjoy being a teacher...^____^





Saturday, January 12, 2013

Happy neh...*_____*

Assalamualaikum........

Alhamdulillah...hidup lagi hari ni....^____^
moga hari ini lebih baik dr semalam...huhu....
dush3.......hati rasa berat......
Ya ALLAH, make things easy for me....huhu
whatever i feel right now, please don't make it worse or make me affected....
well.......hari ni, baru post beberapa post sal produk PRM....dh ada org yg berminat ni....alhamdulillah.......=)
kena jd ahli cepat2 ni....hehe....make me happy...hehe
hmmmm......but still, other things come up....huhu..i'm not sure how i should feel right now....huhu...that thing still in my mind...hopefully it will go away quickly....hoho...
be happy.....^______^


*hehe..lamanye xtgk pelangi....

Ku biarkan minda berbicara sendiri
mengolah apa yg dihati...
biar hambar kurasakan
namun manis tetapku kejar....


Ku coret curhat dihati
biar ringan beban di jiwa
namun ku pasti
tiada yg mengerti...

walau bening yg kurasa
tetap halwa datang menanti
biar resah yg menjenguk
namun tetapku gagahi.....




haha...sajak yg direka sendiri oleh aku yg xbpe nk kreatif n reti ni....huhu...
*gmbr ni diambil time p umah nenek Pak Su Rauf pd bln ramadhan,2011.....hehe...