Saturday, January 19, 2013

Make up & Anas

Assalamualaikum..............


haha...entry kali ni aku nk cerita apa yg aku buat malam td....haha...lawak tul...........
nk tahu apa??  aku mekap kot..................first time mekap cm pengantin......
alkisahnya my roomate,Aimi yg nk belajar cara mekap..sebab nanti dia nk mekap untuk majlis sambut menantu kt umah husband dia, abg long..hehe..jd mintak la si yati ni ajor dia...yg jd modelnya adalah aku.....
aku xnak tp kena suruh jugak...adeh....xpela...kira tolong shbt la kan...haha...
sekali-sekala xpe jugak...seronok gak...haha..walaupun malu.....Asma Ismail pun ada sekali...adeh..malu2....
yg asalny dtg ngn tujuan untuk bincang tntg usrah amilin...last2 pas bincang, join sekali sesi bermekap...time yati duk mekap mekap...pakat duk tgk...malu kottt.......................>____<
haha...lawaklah.............banyaklah teknik mekap ni..pakai yg ni dulu la...pakai yg tu dulu la...macam2.....Yati terer r.....aku kalau pakai celak pun dh kira bermekap sakan dah...hehe...
haha....duk terpikir nanti kahwin nanti (InsyaALLAH..kalu ada jodoh..hehe) macam ni la agaknya...tp kalu tmpah mak andam mesti lagi lama mekapnya...boleh ngantuk jadinya..hoho.....
tapi kalu pikir2 kan pmpuan patut ada skill mekap2 ni...kalu x bnyk pun, asas2 pun jadi la..penting kot....nanti kahwin nanti kenala sentiasa jaga penampilan..mekap untuk suami..hoho...penting tu.....ye x.???haha.....xpa, mekap untuk suami dapat pahala....heeee
selepas bpe minit ntah...siaplah yati mekapkan aku....tgk cermin...adeh....tebai gak mekapnya....haha...
haha...tp nmpk laen sikitla bila dh mekap ni..haha..but honestly aku lebih suka muka aku  yg tanpa mekap mcm tu....haha....
itulah aktiviti aku malam td...haha....bersama roomate, yati n asma.....
thanks to Yati for giving me this chance....haha...........xpenah2 mekap cmtu......hoho

hmm.,...ok...habis sal mekap2...huhu...sekarang ni nk citer tntg baby Anas...hehe.....Muhammad Anas namanya..anak kepada kak Rasyida yg dtg time malam Maulid Nabi bersama Habib Mahdi hari rabu yg lepas (isteri kepada ustaz yg iring pelajar2 Madrasah Aztazzkiyah)......comel sgt.......hee...geram tgk baby nih...........usianya 3 bulan lebih....
comel betul....senang je senyum kalu org tegur/'agoh' dia....hehe..........aku suka baby tapi aku ni xpandai sgt nk urus baby...teruk betul...adoii......T___T...kalu baby yg baru lahir lagi la xreti......hoho......tp kena belajaq kan...nanti nk jaga anak sendiri cmne kalu xpandai....hoho........ceh, pkiaq dah tu...padahal lambat lagi.....hahaha.....fizah...fizah.....semua muslimat yg ada kt surau sume pakat mai main ngn Anas ni..penat si Anas dibuatnya...haha..kejap org tu ambik,kejap org ni plak ambik....sume ada naluri keibuan kan...haha.....
adik2 Tesl lagi la....sorg ni siap cakap..."kak Fizah, nk jugak"....adeh.....lawak tul adik aku ni.....
aku cakap khwin la nk gak....haha...xmenahannya ada plak dia cakap"Kak Fizah kahwinlah, nk main baby kak Fizah"......adeh...adeh....ada plak cmtu...kita plak yg kena....haha......comel tul adik aku ni..hahaha.......bukan sorg , yg lain join sekali tuh...hohoho.......kononnya nk dapat anak saudara la kan.....haha....bila la tu adik2 oii.......lambat benor lagi kot........hahaha.....^____^
hee...dlm hati sekarang ni xsabar jugak nk dapat baby ni...haha....boleh main2 ngn baby...(ceh....kahwin ntah bila...dh pikir nk baby...ntah pape betul la fizah ni...hoho....T____T )
ilmu rumahtangga, ilmu jaga baby xlekat lagi mcm mana nk khwin, jaga anak????
Fikir tu....ish3........hehe....^____^
apa pun....insyaALLAH....huhu.....Fizah...kena jadi rajin na.....belajaq masak.....jgn duk buat masak kicap ja....belajaq yg lain jugak (buku resepi dh beli bnyk...tp yg paling simple jugak yg aku g buat..haha)..........hahaha.....

haha...oklah..stop now for this entry.....^___^





*hehe....Anas n me.........



*geram sgt tgk gmbr ni...Anas sgt gembira.....^_____^

Friday, January 18, 2013

Rasulullah.......

Assalamualaikum......

Sedikit perkongsian tentang kekasih ALLAH, Rasulullah s.a.w....


Baginda Rasulullah s.a.w mempunyai wajah yg sgt indah......



Jabir Bin Samra:
"Aku pernah sekali melihat Rasulullah s.a.w di bwh sinaran bulan dan aku bandingkan wajahnya dengan bula, dan akhirnya aky sedari bahawa Rasulullah jauh lebih cantik dari bulan"
(HR. Abu Ya'la & Baihaqi)

hmm.....sempena menunggu menjelangnya maulidurrasul.....hari kelahiran junjungan kekasih kita Rasulullah s.a.w, aku berharap aku dapat lakukan sesuatu.....walaupun kecil tp aku nk lakukan sesuatu...ok...in my mind right now, aku nk post kat fb tntg ciri-ciri Rasulullah....tntg fizikal Rasulullah, tntg pergaulan Rasulullah.....at least dapat share ngn org lain tntg Rasulullah.....insyaALLAH.......moga mendapat pndangan Rasulullah......

ya ALLAH..Hadirkanlah cinta dan rinduku hanya kepada kekasihMu Ya Rasulullah......
jgn lalaikan hatiku dengan perkara duniawi dan cinta dunia......


Muhammadun ya Rasulullah
Muhammadun Ya habiballah
Muhammad utusan ALLAH
Muhammad kekasih ALLAH.........



Tuesday, January 15, 2013

Down.........

Assalamualaikum.......


hmm...i'm feeling quite down right now...don't know why......hm..maybe many things come up to my mind.....
Ya ALLAH..kuatkanlah aku....permudahkanlah untuk aku menghadapi apa jua situasi.......
from a small problem to the biggest one....hadirkanlah insan2 yg dapat memahami diri ini......
Fizah xbleh lemah...ok....don't be so weak la...ramai lg org yg alami masalah yg jauh lebih besar dr aku....
apa pun masalah yg aku hadapi sekarang xda sebesar masalah org lain yg lebih besar kn........
it just take time.....these hard time will pass.....just be patient...everything happens for a reason, right....^____^
please be strong......that's all.....

Monday, January 14, 2013

huhu.........

Assalamualaikum.......

waa...waa....nape ni...nape ni......xsuka2....xnak rasa mcm ni.....
xnak rasa hati xselesa mcm ni.....astghfirullah..astaghfirullah........
hehe......relaks r fizah......

ok..right now ,tgh buat file isl untuk subjek Writing.....subjek sem lepas....lecturer mtk plak..hoho
mujur xbnyak kejanye...sebab dh buat ckit tahun lpas...hee.....
ok.....hampir selesai keja ISL...sekarang ni nk cari bahan mengajar tuisyen plak...hehe...
moga dipermudahkan........fighting!!

Sunday, January 13, 2013

Tuisyen.....^_____^

Assalamualaikum.............

Alhamdulillah...masih hidup sampai ke saat ini...^__^
hari ini....sedang mengupload gmbr2 produk PRM (dah jadi ahli dah...alhamdulillah....hehe)...tiba2..aku dapat satu panggilan...tertera di skrin telefon..."Ustaz tuisyen"...^__^...
eh, nape ustaz tuisyen ni telefon aku...apa pun,angkat dulu....hoho....
seperti yg dijangka dh...ustaz mtk ngajar tuisyen...sekolah dulu la..sekolah kebangsaan bukit indera muda....hehe...
ustaz tnya nk mai sorang ka dua org...aku kata lebih baik dua org.....then, dia cakap dia bg ngajar dua kelas la....seorg 1 kelas...huhu......Hafizah ambik darjah 6..kawan  Hafizah, Hidayati tu ambik darjah 4...hoho...ustaz kata darjah 4 xramai pun..darjah 6 la ramai ckit...huhu...
aku setuju jelah..walaupun dlm hati,adeh....darjah 6...UPSR tu...berat ckitla...dhla ramai....dalam 35 org...bleh ke aku ni..huhu...waa.......(xpe2, bleh eh....^____^)
tapi aku gtau siap2  la kt ustaz tu sem ni aku praktikum...mgkin bila dh busy praktikum aku kena cari pengganti la..hoho........Esok malam dh mula ni...huhu...xpalah...aku anggap ni peluang untuk enrich lg skill mengajar aku disamping menambah duit belanja....hehe......Ya ALLAH berikanlah aku kekuatan mental,jiwa dan fizikal...sem ni sgt busy....olahraganye, assgnmentnya...n then praktikum.....tmbh 1 lg..perniagaan PRM ni..haha....huhu...@____@
hati pun kena kuat ya.....bnyk persoalan diminda namun biarkan saja kerna ku x yakin kan ketemu jawabannya....resah dan gelisah kurasa, kuharap cepat berlalu.....haha...
moga ketenangan milikku...peace.....\(^0^)/...Lama xguna simbol burung ni...hehe....

ok...doakan aku..supaya dapat ngajar tuisyen dengan baik....
wait, aku tujukan kt sape ...haha..aku je pun yg baca blog aku ni....follower pun xsampai 10..haha..lawak...
tp tu yg bagus....xdak org baca..haha...selamat...^_____^

note to myself: Fizah...chaiyok!!...You can do it!..n Gud luck for all complications, quandaries that you face in life..ok...^___^



* Cikgu Asma n Teacher Hafizah.....picture taken during 1st SBE at Sek.Keb.Kubg Kerian 3





* Dua budak comel...>____<...
Love the kids and you will enjoy being a teacher...^____^





Saturday, January 12, 2013

Happy neh...*_____*

Assalamualaikum........

Alhamdulillah...hidup lagi hari ni....^____^
moga hari ini lebih baik dr semalam...huhu....
dush3.......hati rasa berat......
Ya ALLAH, make things easy for me....huhu
whatever i feel right now, please don't make it worse or make me affected....
well.......hari ni, baru post beberapa post sal produk PRM....dh ada org yg berminat ni....alhamdulillah.......=)
kena jd ahli cepat2 ni....hehe....make me happy...hehe
hmmmm......but still, other things come up....huhu..i'm not sure how i should feel right now....huhu...that thing still in my mind...hopefully it will go away quickly....hoho...
be happy.....^______^


*hehe..lamanye xtgk pelangi....

Ku biarkan minda berbicara sendiri
mengolah apa yg dihati...
biar hambar kurasakan
namun manis tetapku kejar....


Ku coret curhat dihati
biar ringan beban di jiwa
namun ku pasti
tiada yg mengerti...

walau bening yg kurasa
tetap halwa datang menanti
biar resah yg menjenguk
namun tetapku gagahi.....




haha...sajak yg direka sendiri oleh aku yg xbpe nk kreatif n reti ni....huhu...
*gmbr ni diambil time p umah nenek Pak Su Rauf pd bln ramadhan,2011.....hehe...




hohoho......

Assalamualaikum..........


Ku biar kalam berbicara 
Menghurai maksudnya di jiwa 
Agar mudah ku mengerti 
Segala yang terjadi 
Sudah suratan Ilahi 

Ku biarkan pena menulis 
Meluahkan hasrat di hati 
Moga terubat segala 
Keresahan di jiwa 
Tak pernah ku ingini .....




hoho.....those words are quite meaningful to me at this moment......
aku nk tulis sal sikap kali ni....hehe.......sikap ni bnyk2 jenis kan.....nk ckp sal sikap berfikiran positif kali ni...hehe....apa pun yg jadi dlm hidup kita, sentiasa ambiknye as a positive thing k.....no matter what it is....always smile....=)
everything happens for a reason,right??....and remember, the choice is in our hand...what matter we face in this life, it depends on us how we want that thing to happen...never blame others,instead always reflect on ourselves....ok....^____^
Maybe we ourselves that create the problems in our life....so, always think harder and wisely before you do something.....
Fizah......don't melt in despair situation...there is no benefit for being in that situation....don't waste time, don't burden your mind with those trifles....
hehe...what i'm talking about ha.....haha...well...there is always the literally meaning behind that.....*____*


Smile in rain......^___^






*photo captured by Yati.....^_____^


hehe....p makan ngn Hidayati (my adik kt sini....) kt kantin ptg tadi......
sempat lagi berhenti ambik gmbq tu....hehe......


*hehe......peace..........victory!






Friday, January 11, 2013

Kenapakah ini....?????

Assalamualaikum...........


huhu....hmm...kenapakah fizah...kenapa hati aku sekarang rasa xtenang ni.....rasa berat jer.....
pikir sal apa ni....presentation esk ke???...mgkin salah satu jugak....tapi bukan yg utama..aku tahu..bkn semata-mata tntg presentation,assgnments saje ni...hoho......awatla ni.......rasa sedih pun ada jugak...rasa pasrah pun ada jugak....rasa frust pun ada jugak....rasa bersyukur pun ada jugak....wondering ada jugak......macam2lah.....mixed feelings......huhu.....lawak kan....haha.......i don't like these feelings......waa...help!!.....astaghfirullah........
muslimat...muslimat.....maen emosi,perasaan sungguhlah...(aku la muslimat tu...hoho)
ada apa sebenarnya ni.....adakah melibatkan perasaan tu....??..........adeh....cukup...cukup sudah...cukup sampai di sini saja...(eceh...nyanyi plak....haha)...ok la...jujur...aku rasa hati aku tgh berat sekarang ni sebab duk terpikirkan something......xhabis2.....adei la....huhu......
ok...why aku ni bother sgt pasal someone ni....indeed, si someone ni my sahabat,my friend only..hmm.....do I like si someone ni??.....haha...no la....x mungkinlah...but it quite possible too....tak kot...tak...tak.....kalu yes pun....useless gak...haha..mcm la si someone ni suka kt aku...don't even have any feelings towards me kot...haha...whatever anyway......(aiseh...jiwang sokmo...hahaha....)
aku pun rasanya xda pape feeling yg special pun kat dia....tp awat duk rasa lagu ni...adeh.....rasa cmne ek...rase cm a bit frust kot...haha....mgkin sebab penah rapat kot ngn dia tahun lepas...n masuk tahun ni dh xbpe rapat.....duk pikir dia dah xnak rapat ngn kita dah....hmm...ntahler.....pasai apa la sebenaqnyer ni.....mainan perasaan sungguh....bisikan syaitan.....hoho....
awal al-kisahnyer...aku xdak perasaan pape langsung pun kat dia ni dulu...sahabat...just sebagai sahabat sungguhlah la...cm sahabat2 yg lain....memg xdak apa2 feeling r......ntah macam mana, aku ni terlebih peramah kot...n aku ni jenis bnyk mulut...adeh.....(sebab tu mudah biasa ngn org....dlm kalangan org yg aku dh kenai la..haha), tup2 became closer ngn dia....bkn rapat apa pun...maknanye di sini jadi biasa la ngn dia, bleh 'kacip' gitu....mudah mtk tlg sebab dh biasa...cmtu la......as sahabat only......kami rapat, cntact memg as sahabat jer....mungkin bila makin lama, perasaan tu dh jadi lain sikit kot....sikit jer...sikit......hahaha.....
aku pun pelik ngn diri aku sendiri..haha..xfaham betui la...adeh....#_____#
apa yg aku tahu, dia ada ngaku ngn aku yg dia sukakan seseorg tapi dia xnak cakap saper....haha...aku cakap aku akan korek rahsia dia....tp nampaknyer aku tidak akn meneruskannye...haha...biarlah dia nak kt sape pun...aku peduli apa...betul dak??...haha...yg aku nk tahu sgt tu knpe..hahaha...berat2.......&____&
start bulan dis 2012 hingga masuk tahun 2013, dh xjadi rapat cm dulu dah....aku tertnya2 jugak,awat xcontact dah,melainkan atas urusan kerja....xpa la..itu lebih baik.....kan....=)
tapi kadang2 teringat gak kenangan2 time rapat dulu....wat lawak,....teringat apa yg dia dh tolong aku....hoho....haha...lagha2...ish3.....(hati pmpuan ni memg mudah terusik kan....adei la.....T____T )
ha, ada dua perkara yg aku suka tntg si someone ni..satu,dia ni jenis xberkira,mudah mtk tolong,xkedekut la....no 2, suka sebab suaranye.....jgn salah faham plak....suka suara tu maknanyer kalu dia nyanyi nasyid, kedengaran best....haha...gitu....
haha...lawak la...aku rase aku ni ja yg lebih2 ni...terok betui......@___@
haha...lawak la....fizah.....fizah.......^______^
aku yakin aku xda perasaan special pun kt si someone ni kot...(yakin tp ada kot...adeh...mcm mana tu....haha)....apa pun jgn jadikan perkara cm gini sebagai perkara utama dlm kehidupan...bnyk lagi perkara yg jauh lebih penting yg perlu dipikirkan....ok....^____^
huhu...ok..bleh stop dh kot...lega dh sikit hati ni...dh terluah kt blog dah.....haha...
tp apa pun, tempat terbaik untuk mengadu,meluahkan adalah kepada ALLAH s.w.t......^____^
Okeh Kak Chik Fizah...jgn duk pikiaq sgt,,,,ingtlah yg tertentu,....hehe......*____*









Thursday, January 10, 2013

Lompat jauh.......

Assalamualaikum.........

Olahraga...hoho....dengaq perkataan ni pun dh xminat ni...huhu...
sem ni kena belajaq olahraga.....n aku n class members dh start ngn buat lompat jauh hari ni....hoho....bukan senang nk lompat jauh ni....lompat bukan sebarang lompat tau....ada cara, stepnya....step 1 lari landas, step 2 take off...step 3 layangan n step 4 mendarat......hoho.....walaupun xreti kan, salah je cara yg aku buat tapi buat benda ni seronok jugak...hehe...kalu xdak budak laki, lagi seronok....hoho.....
yg bahayanye nk tercabut tudung bila lompat tuh...hoho...bahaya......bahaya.....sukan2 jugak...aurat kena jaga...huhu...xbagi tudung tercabut lagi teruk, aku pin ngn kerongsang kt belakang...selamat ckit....hehe.....
walaupun xminat, tapi kita kena make it fun...barulah x stress sgt...kan...kan.....^____^
ni pun ilmu jugak....ilmu olahraga, ilmu permainan....be positive...hehe...boleh buat, xleh buat tu lain hal....yg penting kita cuba n buat yg terbaik yg kita boleh buat....
ok....stop dulu sal lompat jauh..hehe.....^____^






Wednesday, January 9, 2013

Bila nak matang ni????....@______@

Assalamualaikum........................


hoho....lecturer xmasuk....best molek meng'update' blog....hehe....
nak tulis sal apa plak yer......@____@
hmm......sekarang ni dh sem 5...tahun ke-3 degree...hoho...dah lama duk kt ipg ni...macam2 pengalaman, macam2 ujian dh hadapi....umur pun dh makin tua...hoho.....going to be 23 this year...huhu...
but  am I act like a 23 year old lady????...#_______#
bila dah makin dewasa ni, pemikiran, perangai pun kena matang la...tapi kan kadang2 duk pikiaq gak macam mana nak jd matured yer......aku rasa aku ni xmatured2 pun...kalu kat umah lagi la....hahaha....mengalahkan adik aku plak...haha....tiba-tiba rindu kat adik bongsu aku plak....oh..Nasyatul Aqilah....kak chik rindu adik......^____^






haha...duk kat umah selalu main2, gurau2 ngn Nasya...lebih2 lagi kalu anak2 saudara dh balik tempat mak ayah dia masing2....Nasya la jadi mangsa...haha....
Fizah......kena jadi matang dah....tanggungjawab dah makin bertambah,peranan dah makin berat....jadi pemikiran dah kena jauh ke depan....berfikir bukan untuk diri sendiri..bukan untuk keluarga sahaja..tp untuk ummah....untuk ISLAM......jgn biarkan satu hari dalam hidup kita berlalu tanpa memikirkan tentang ISLAM.....
jangan mudah merajuk, jgn mudah rasa sensitif....nak buat kerja ISLAM xleh ada perasaan2 mcm ni....jgn jd org yg berjiwa kecik...jadi org yg berjiwa besar....^___^
Hmmm....aku ada satu persoalan dalam kepala aku, dari dulu lagi tp masih xterjawab sampai sekarang..huhu...apa kelebihan aku???apa potensi aku?????   ada sape2 bleh jawab x???...huhu....
apa yg aku nampak cuma kelemahan...macam mana nk jd qiyadi ni...mcm mana nk jd seorg pemimpin ni????...dah hampir dua tahun aku jadi penolong ketua lajnah tafaqquh n kerohanian bwh Badan Kebajikan Surau(BKS) kt ipg aku ni......tapi aku rasa aku mcm xbuat apa2 yg besar pun untuk membantu tafaqquh di surau Al-Ghazali....huhuhu....fizah oh fizah.....T________T
i have to be positive...try to discover your potentials....you have to...fizah.....+___+
aku sekarang bukan peringkat BKS dah..tp dh naik ke peringkat yg lebih tinggi....jd komitmen kena jauh lebih tinggi daripada dulu....hati kena lebih cekal....mental mesti lebih kuat.....semuanya untuk ISLAM....
untuk RASULULLAH.....agenda menyambung perjuangan nabi tetap di hati......
hidup di dunia xlama, sementara ja...jadi luangkanlah....isi lah masa kita dengan kerja2 ISLAM...namun ingt...akademik jgn tinggal...kerna dengan akademik jugak membantu untuk kerja ISLAM....bila akademik cemerlang, dapat kerja dan dengan kerja kita, kita dapat bekerja untuk ISLAM.....jgn jadi fitnah kepada kerja ISLAM yg kita lakukan.....dakwah mantap tapi akademik hampeh....agak2 apa pandangan org kepada kita....jadi jaga kedua-duanya ya.....=)
kehidupan kat ipg ni sia-sia ja kalu hanya tumpu kat ademik semata-mata.....hidup biar berpandangan jauh...baru hidup penuh bermakna dan bahagia...^___^
dalam menghadapi kehidupan di ipg sekarang ni, mai gak perkara2 lain duk menyelit...hoho....perasaan....perasaan suka/minat/n sewaktu dengannya la mai gak duk nyelit2 ni......hahaha....suka kat sape???
cannot be mentioned here.....haha....tp kan kdg2 suka kat manusia ni wat sakit hati, wat hati xtenang ja...sebab kita duk pikir dia suka kt kita ke x.....last2 kita wat conclusion dia xsuka kt kita kot, dia suka kt org lain......haha....apa da.....whateverla ye.....
n mgkin jugak perasaan tu bukan perasaan suka betul pun.....mgkin bisikan syaitan jer...untuk melalaikan hati aku...hohoho.......@____@
apa pun, jgn biar perasaan n benda2 cm gini affect gerak kerja ISLAM......ingt, cinta hakiki hanyalah untuk RAsulullah dan cinta kepada ALLAH......
suka kat org tu fitrah la kan...tapi atas diri kita sendiri how to deal with those feelings.....ok....^___^...lagi satu, aku rasa suka dan minat ni adalah perkara yg berbeza..suka bleh suka pada ramai org tapi minat xsemua kan...minat mgkin pada seorg ja...haha..adei la....
sahabat2 aku kat sini ni selalu gak duk ngusik2 aku benda2 cam gini ni...shbt  tu ngusik aku ngn org tu....shbt ni ngusik aku ngn org ni.....aih,....ramainyer.....aku ni xdaklah nk marah shbt2 duk ngusik2 ni...xkan nk marah plak, lain plak jadinye...huhu......tp ada yg xbetui...kn org lain dengaq, jd fitnah plak...kan..kan....huhu......
bahaya ngusik2 ni...kang jadi betul kang...hahaha.....ALLAH dh tetapkan jodoh ngn sape2....so no worries.....=)...haha...usiklah nk usik gak.....kua3......*______*
tapi kan....tahun lepas aku ada gak rapat ngn seorg ni....(hoho...rapat ker??..ntahle....)
selalu gak la duk contact2...huhu....tapi yg pasti kami xdak pape la kan....aku selalu gak minta tolong dia kalau  ada pape...n dia senang je tolong aku...org kato x berkira mano la....aku puji r dia dari segi tu....aku pun selesa ja ngn dia....sokmo wat lawak....haha...but...don't misunderstanding....nothing between us...as a sahabat only ya....well..he has someone that he likes....haha....normal la kan....apa pun, i pray the best for him....(ceh...citer sal sahabat aku yg ni plak....haha...)
ok...balik semula kepada diri yg dh makin dewasa.....
bila dh menginjak ke alam dewasa, pasti cara, penampilan, pemikiran, tindakan n so on mestilah berbeza.....jgn duk jadi xmatang dh la.....(eceh....cakap senang la.....haha...)
well.....matang x matang bukan diukur dr luaran shja kan....mgkin perangai dia nampak cm budak2 tapi fikirannye memg dh matang...hoho....
hehe...mgkin aku ni dh matang....hehehe......^________________^
apa pun, cubalah menjadi seorang yg matang....seorang yg pandai membuat keputusan...ni semua penting sebagai seorg qiyadi..ni bukan masa untuk main2 dah...ye cik fizah ye...ingt tu....@___@..............n yg paling penting jangan pernah ada niat di hati untuk meninggalkan kerja2 ISLAM, jgn tinggalkan perjuangan ini.....teruslah istiqamah...teruslah berada dalam kalangan org2 yg mencintai nabi, mencintai perjuangan nabi,.....
Fizah...moga diriku ini akn menemui potensi sebenarku...moga ada sedikit kelebihan padaku untukku sumbangkan kepada ISLAM...insyaALLAH.....^______^






Take 10!!......


Sayang Kawan Perempuan, Tinggal-tinggalkan
www.iluvislam.com
Oleh : Fakhrul Radzi
Editor : almusafirq8


"Sayang, sayang... kenapa kita tak pernah keluar berdua?
Tengok diorang tu, pergi mana-mana pun berdua je, sweet kan? Kenapa kita tak macam tu?
Kawan honey kan, nak pergi mana-mana mesti boyfriend dia temankan. Bukan setakat PAUN, nak pergi ‘potostet' pun boyfriend dia temankan. Sweet sangat! Romantic couple! Kan? Kan sayang kan? Mesti diorang tak pernah gaduh, sweetnyeee.....
Kenapa sayang tak nak keluar dengan honey,teman honey jalan-jalan, shopping... tak macam boyfriend lain buat kat girlfriend diorang? Sayang malu keluar dengan honey ek? Honey tau la honey tak cantik.... Hmm...."

***IKLAN ABIS, TAPI SEBAB TAK SANGGUP TENGOK CERITA TERSEBUT, TUKAR CHANNEL***
 
 

 
"Ustaz, boleh tak sebenarnya lelaki dan perempuan keluar berdua? Tak kisahlah diorang couple ataupun tidak. Boleh tak? Keluar sebab ada urusan kerja ke, saja-saja ke, tapi tak buat apa-apa. Means tak sentuh-sentuh, just borak-borak je..."
 
"Hmm... Drama sebelah tadi pun cerita pasal lelaki perempuan keluar berdua jugak".

**** PENONTON TERCENGANG! ****
 

"Oklah, oklah, ustaz jawab insyaAllah...
Tapi kamu nak ustaz jawab ikut ilmu ke nafsu ke
exclusive?"
"Exclusive hape plak tu ustaz?"
"Ok satu-satu ye? Mula-mula,jawapan ikut nafsu dulu. Kalau ikut nafsu, EH, MESTILA BOLEH! BUKAN BUAT APA-APA PUN KAN??!!!?"
"Astaghfirullah terkejut saya, ustaz ni...."
"Hehe... mestila boleh. Kata kamu tadi diorang tak buat apa-apa pun kan? Takpelah, takkan tak boleh keluar berdua kot, nak pergi makan-makan ke, apa ke, ye dak? Lagi pulak kalau ada kerja, ada urusan, apa salahnya berdua, bukannya cakap benda bukan-bukan pun... kan?"
 
"Err, ustaz tanya saya ke tu? saya nak jawab apa ni? Blurr kejap, heh...."
"Tapi kalau jawab ikut ilmu, Nabi Muhammad SAW ajar kita untuk ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Didalam pergaulan sehari-hari antara lelaki dan perempuan. Disebut dalam bab muamalat, ikhtilat. Dalam satu hadith sahih,
 
Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya".
 
(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)
 
Di dalam riwayat yang lain,
Daripada Jabir bin Samurah berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah salah seorang daripada kalian berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya".
 
(Hadis Riwayat Ahmad &Tirmidzi dengan sanad yang sahih)
 
Di dalam surah An-Nur surah yang ke 24 ayat yang ke 30 Allah bagitau,
Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."
 
Ayat lepas tu Allah nasihat kaum Hawa pula untuk menjaga pandangan....
"Sedangkan Aisyah, yang digelar Ummul Mukminin, ibu orang-orang mukmin, pun menggunakan tabir untuk menyampaikan ilmu pada para sahabat yang lelaki setelah kewafatan nabi. Para sahabat yang mempunyai iman setinggi gunung, pun mengambil langkah ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Bukan menyuruh bertabir, tetapi ‘berjaga-jaga' dengan mengelakkan dari ‘berdua'. Kerana lelaki di zaman sekarang tidaklah lebih hebat dari para sahabat, perempuan pula tidaklah setanding iman Aisyah".
 
"Berdua pasti akan ada yang ketiga. Syaitan tidak menghasut playboy sahaja, ulama' pun tidak terkecuali. Cuba bagi seorang perempuan duduk dengan seorang ulama'. Mampu beliau tahan 'fitrah'nya selama setahun? Sebulan? Seminggu? Sehari pun masih ragu-ragu jika tiada ikatan yang halal".
 
"Kalau jawab ikut ‘exclusive', Allah nasihatkan jangan mendekati zina bukan bermaksud jangan berbuat zina. Tetapi Allah bermaksud, jangan ‘pergi ke arahnya'. Sebab? Yang pertama, kamu akan cenderung melakukan zina. Sebab yang kedua,adalah kerana itu akan menimbulkan fitnah".
Cakap-cakap orang...
Apa kata orang bila nampak lelaki perempuan berdua?
Apa terdetik di hati orang yang melihat mereka berdua?
Adakah orang akan tahu mereka berbincang tentang apa?
Adakah orang akan sangka mereka cuma berbual sahaja?
 
"Yang baik akan bersangka baik dengan mereka, ‘mungkin hal persatuan agaknya'...
Tetapi yang tidak baik, apa yang difikirkan mereka?
Inilah yang Allah nak elakkan, ‘peluang-peluang' untuk orang mengata.' Peluang-peluang' untuk orang berdusta. ‘Peluang-peluang' inilah FITNAH".
 
"Fitnah ini tidak memberi kesan pada lelaki.
But women? Kita bercakap soal ‘exclusive'. Seorang perempuan, adalah seperti mutiara yang tersimpan kemas. Mahu menikmati ketenangannya, menyentuh emosinya, mendengar kemanjaannya, merasakan kelembutannya, HARUS NIKAH DULU!"
 
"Kenapa ustaz kata lelaki tidak terkesan dengan fitnah ini? Kerana lelaki bebas untuk ‘touch n go' ".
Sudah jemu? Terpulang untuk tinggalkan, cari sahaja alasan, asalkan dapat yang baru. Yang lama konon-konon masih sayang, tapi di hadapan teman-temannya???
"Perempuan tu ke? Ooh... aku pernah keluar berdua dengan dia dulu. Teman dia pergi shopping."
"Perempuan tu? Alah, senang je nak ajak dia keluar, aku pernah keluar dengan dia dulu..."
"Perempuan tu ke? Haha... Aku dah pernah rasa dah..."
"Perempuan tu? Alah, dia minat aku dulu."
"Perempuan tu??? Nampak je baik tu, bekas aku je dulu tu..."
 
" EVEN DIA TIPU DAN REKA CERITA SEKALIPUN KAWAN-KAWANNYA BUKANNYA TAHU! "
"Di mana kaum hawa ketika itu untuk membela diri dan martabat??
Di mana maruah, hak exclusive seorang suami terhadap isteri jika sudah begitu nilai diri?
Lelaki... Di depan sahabat tunjuk hebat, konon dialah lelaki terdahsyat, pernah mencairkan wanita-wanita memikat.
Perempuan... Biar dikerat empat, lelaki tersayang itulah yang paling jujur dan hebat.
Perempuan... Biar dikerat empat, ‘kawan baik' itulah tempat dia curhat.
Perempuan... Biar dikerat empat, sering terlupa mana mimpi mana hakikat.
 
Lelaki selagi belum jadi suami tetap ada peluang untuk ‘berpisah'.
Kalau ditakdirkan berpisah, badan mahupun ruh, apa tinggal untuk bakal suami?
‘Sayang'? Dah bagi kat boyfriend.
‘Keluar berdua'? Dah bagi kat kawan study group.
‘Suara bangun tidur'? Dah bagi kat abang angkat.
Body'? Malasnya nak tutup-tutup, rimasnya pakai baju longgar-longgar.
‘Muka makeup'? Tiap-tiap kali dinner kot??? "
 

**** TERASA PEDAS, TUKAR CHANNEL ****
 
"Sayang sayang..... sayang sayang sayang?"
" Of course sayang.....sayang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang sayang!"
(Erk....???? Apakah? Gastric juice is over secreted, help!!! )

**** TUKAR CHANNEL BALIK ****
 
"Amatlah rugi orang yang sudah sampai kebenaran padanya namun dia menolak dengan perasaan bongkak dan benci".
Allah menyebut didalam al-Quran,
35 : 24. Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.
 
6 : 104. Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).
 
"Ustaz, lelaki memang semua macam tu ke?"
"Mungkin tak semua, tapi perempuan kena sentiasa berjaga-jaga. Elakkanlah ‘fitnah' kepada diri sendiri. Dan lelaki pula, harus hormat martabat dan darjat wanita, jaga dan bimbing mereka ke jalan yang benar...."

 
**** BLACKOUT, TUTUP TV ****
 





p/s:...ambik pengajaran....yela...kadang2 kita yg dh tahu, faham sal ni pun ada yg xterjaga, sengaja atau xsengaja..wallahualam....=)